Якщо ви помітили помилку в тексті, будь ласка виділить її мишею і натисніть CTRL+ENTER Також ми будемо дуже вдячні Вам за підтримку нашого проекту і його додавання в будь-яку популярну соціальну мережу, представлену нижче
Код для вставки нашого посилання на сайт або блог можна узяти ТУТ
Пошук від

Христофорівка

ХРИСТОФОРІВКА (1920 року утворилася з двох сіл - Балацького та Христофорівки) - село, центр сільської Ради. Розташоване на лівому березі Інгулу, за 25 км на південний захід від районного центру і за 18 км від залізничної станції Явкине. Населення - 1282. чоловіка. Сільській Раді підпорядковані також населені пункти Добра Криниця, Мар'янівка, Червона Федорівка. {div float:right}{module ИМСУ ИН}{/div}
У Христофорівпі розміщена центральна садиба колгоспу «Вогні комунізму», що має 5806 га орної землі. Господарство - тваринницько-зернового напряму. Тут вирощують пшеницю, кукурудзу, ячмінь, виробляють м'ясо і молоко.
За визначні трудові успіхи 52 жителі села відзначено урядовими нагородами. Ордена Леніна удостоєна доярка Г. Г. Твердохліб; 48 передовиків артілі були учасникам Виставки досягнень народного господарства в Москві та виставки передового досвіду в народному господарстві у Києві.
Село має середню школу, будинок культури, бібліотеку, дитячі ясла, садок. 6 дільнична лікарня та аптека, крамниці, майстерня побутового обслуговування.
Жителям села, що загинули в роки громадянської та Великої Вітчизняної воєн, встановлено пам'ятник. Їх імена впкарбувано на меморіальних дошках.
Балацьке засноване в середині XVIII ст. запорізькими козаками. В 1919 році в період денікінщини на території Балацьківської волості діяв партизанський загін, яким' командував П. Т. Приходько. Загін підтримував зв'язки з повстанцями Баштанки.
В 1920 році в Балацькому створено партійний і комсомольський осередки та комітет незаможних селян. У 1921 році в Христофорівці утворилась сільськогосподарська артіль «Праця», організатором якої був комуніст В. І. Твердохліб.
146 христофорівців за виявлену мужність на фронтах Великої Вітчизняної війни нагороджено бойовими орденами і медалями. Уродженцю села Мар'янівки М. О. Гривенюку - одному з десантників групи К. Ф. Ольшанського, яка в ніч з 25 на 26'березня 1944 року першою висадилась у Миколаєві, присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
На околицях села виявлено залишки поселення та могильник скіфських часів (V-II століття до н. е.).

Сучасна карта - Христофорівка