Якщо ви помітили помилку в тексті, будь ласка виділить її мишею і натисніть CTRL+ENTER Також ми будемо дуже вдячні Вам за підтримку нашого проекту і його додавання в будь-яку популярну соціальну мережу, представлену нижче
Код для вставки нашого посилання на сайт або блог можна узяти ТУТ
Пошук від

Явкине

ЯВКИНЕ (до 1830 року - Лібрантове) - село, центр сільської Ради, розташоване за 22 км на південний схід від районного центру і за 12 км
від залізничної станції Я вкине. Населення - 1901 чоловік. Сільській Раді підпорядковане також село Червоний Став. {div float:right}{module ИМСУ ИН}{/div}
У селі розміщена центральна садиба колгоспу «Зорі Кремля», за яким закріплено 10 628 га сільськогосподарських угідь. Вирощується переважно озима пшениця, розвинуте м'ясо-молочне тваринництво. Серед трудівників артілі, відзначених урядовими нагородами, ордена Леніна удостоєні доярка К. Т. Левандовська, комбайнер Я. І. Буйбаров та колгоспник І. В. Явкпн. Звання Героя Соціалістичної Праці присвоєно комбайнеру А. Г. Поточилову. У 1955 році А. Г. Поточилова обрана депутатом Верховної Ради УРСР. Як досвідчений механізатор, він здобув велику пошану серед трудівників сільського господарства республіки. Відомий новатор виробництва щорічно збирав урожай на великих площах, значно перевиконуючи планові завдання. Першим в області Поточилов виступив ініціатором соціалістичного змагання комбайнерів за оволодіння кількома професіями. Працюючи комбайнером, керував роботою тракторної бригади МТС. Його досвід широко пропагувався на Всесоюзній сільськогосподарській виставці.
На території Явкиного - середня школа, будинок культури, бібліотека. Є 2 дитячих садки, а також сезонні дитячі ясла. Функціонують дільнична лікарня, амбулаторія. У селі побудовано стадіон, універсальний і три спеціалізовані магазини. Працюють їдальня, шевська та кравецька майстерні.
Засноване Явкине в 1812 році переселенцями з Могильовської губернії. У березні 1919 року тут створено сільський партосередок, який очолив П. Сергеєв. У 1922 році організовано артілі «Праця селянина», «Трудовик» і «Пролетарська праця».
В роки Великої Вітчизняної війни, під час наступу радянських військ, 14 березня 1944 року в село першим увірвався танк Т-34. Його командир молодший лейтенант В. О. Сів- ков і радист П. К. Крестьянінов загинули, виконавши бойове завдання. Поховані вони у Явкпному. В центрі села побудовано «Курган Слави».
Уродженцем Явкиного є І. М. Павлов, якому за мужність, виявлену в роки Великої Вітчизняної війни, присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу.

Сучасна карта - Явкине